Zaharul de palmier – o minune tropicala

Tu stii ca zaharul se face dn sfecla… de zahar si din trestie… de zahar. Exista insa si alte plante din care miracolul dulce este extras!

Sunt cultivati doar pentru recolta dulcilor flori! Palmierii pentru zahar nu sunt lasati sa faca fructe. „Arenga pinnata” si „Nypa fruticans” sunt denumirile stiintifice ale celor doua specii de palmier din care, in Malaysia, se extrage zahar (Din alte varietati de arbori se extrage uleiul de palmier – foarte important, cata vreme aici nu cresc maslini! – ori sunt folosite pur si simplu pentru frunzele lor, care tin loc de farfurii pentru mancare).

Sa revenim la extragerea zaharului de palmier. Stoarcerea lui incepe, de obicei, cand copacul are intre trei si patru ani. Pentru a impiedica deschiderea petalelor si pierderea dulcetii, floarea se leaga inca din stadiul de boboc. Apoi se bate usor, timp de cateva zile, cu un bat, pentru a stimula procesul de extragere. Varful florii se indreapta gradual in jos. Dupa o perioada de trei-patru saptamani, varful petalelor se taie si se pune un vas dedesubt, pentru strangerea sucului. Vasul se goleste o data pe zi sau chiar de doua ori, in etapa cea mai productiva a procesului. In fiecare zi, varful se mai taie un pic.

In caldura tropicala, zeama incepe sa fermenteze in cateva ore. Acest proces este incetinit adaugand sare de lamaie verde pe fundul vasului colector. Chiar si asa, sucul strans trebuie procesat fara intarziere (altfel se va transforma in ceea ce, in limba malaysiana, se numeste „toddy” sau… vin de palmier, care este insa interzis la consum, deoarece populatia este, in general, de religie musulmana; cand este distilat, din acest vin se obtine un brandy, numit „tuak”, in Indonezia, si „arrack”, in Sri Lanka).

Sucul este trecut printr-o strecuratoare, apoi este pus la fiert intre patru si cinci ore. In vasul de fierbere se adauga o bucata de cocos, care il impiedica sa dea pe dinafara. Pentru a vedea daca e suficient de fiert, o picatura din fiertura se pune in apa. Daca se solidifica, siropul, care acum e portocaliu si gros, este turnat in alt vas si amestecat aproximativ 20 de minute cu o paleta de lemn, pana incepe sa se cristalizeze. Lichidul – care a devenit foarte gros – e turnat in tuburi verticale de bambus. Dupa 15 minute se scoate cilindrul de sirop solidificat. Este foarte tare si trebuie granulat inainte de a fi utilizat. Acest zahar, in Malaysia, poarta numele de „gula melaka” si are o culoare brun-roscata. Se gaseste atat sub forma de granule sau cuburi, cat si in cilindri subtiri, asa cum a fost scos din tubul de bambus.

Sago gula melaka / Budinca cu zahar de palmier

Sago-Gula-Melaka

Ingrediente: 250 g bobite de tapioca, spalate si scurse, sos de cocos (preparat din miezul de la o nuca de cocos, dat pe razatoare – cam 450 g, amestecat cu 500 ml de apa fiarta si racita), sare, sirop din zahar de palmier (obtinut din 300 g zahar de palmier si 375 ml apa).

Preparare: Fierbe apa intr-o cratita adanca. Adauga tapioca si amesteca. Este gata cand incepe sa devina transparenta. Trece-o intr-o strecuratoare, sub jetul de apa. Umple o forma mai mare sau patru mai mici cu aceasta budinca si da-o la frigider, pana cand se raceste. Pregateste sosul de cocos (combinand cocosul ras cu apa fiarta si racita, pentru a-l imbiba). Apoi preseaza cocosul saturat pintr-o strecuratoare. Pastreaza lichidul, la care adaugi putina sare. Pentru a face siropul de palmier, pune la fiert, la foc mic, zaharul de palmier si apa, pana cand zaharul se dizolva, amestecand din cand in cand. Strecoara acest amestec intr-un vas. Pentru a servi budinca, rastoarn-o pe o farfurie plata si pune alaturi, separat, sosul de palmier si sosul de cocos, pentru ca fiecare sa-si adauga dupa propriul gust.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s